czwartek, 24 stycznia 2013

Ciastko francuskie z jabłkiem

  W ciągu pracowitego tygodnia ciężko znaleźć czas na pieczenie, a jednak ochota na coś słodkiego często zmusza do przeszukiwania kuchennych szafek i kombinowania co tu można na szybko upichcić :) W takich wypadkach warto mieć w zamrażarce ciasto francuskie. Jest ono świetną podstawą przekąsek zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Ja tym razem postawiłam na  słodkości. Ciasto francuskie, jabłka, czekolada i gotowe! Nic tylko zajadać :)







Składniki:
  • ciasto francuskie
  • mleko
  • jabłka
  • brązowy cukier
  • sok z cytryny
  • gorzka czekolada


  Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na prostokąty. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny. 

  Na środek każdego prostokąta wyłożyć jabłka. Brzegi ciastek ponacinać i posmarować delikatnie mlekiem. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 20-25 min., aż się zarumienią.

  Czekoladę rozpuścić na parze, dodając po trochu mleko, aż czekolada będzie płynna. Upieczone ciastka polać roztopioną czekoladą.







  Smacznego:)


8 komentarzy:

  1. o tak!:) to jest idealne połączenie:)
    Ps. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też często korzystam z ciasta francuskiego, można z niego zrobić wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to zrobiłaś, że te jabłka takie białe?:)
    Super pomysł:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto francuskie często ratuje w takich sytuacjach :-) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm z czekoladą... to dwa takie kawałeczki proszę :)

    OdpowiedzUsuń