Tak wiem, że trochę się spóźniłam z tym przepisem :P Większość z Was już pewnie planuje rozebranie choinki a nie jej ubieranie, ale wcześniej nie było okazji żeby go zaprezentować. A może przyda się za rok, kto wie... :) W każdym razie przepis na pierniczki podpatrzyłam na blogu Book me a Cookie, na który zaglądam dość często, żeby popatrzeć na słodkości, które tworzy Asia lub poczytać recenzje książek, które mnie interesują. Wracając do pierniczków to pierwszy raz robiłam (i jadłam!:)) tego rodzaju ciasteczka z dodatkiem skórki cytrynowej, ale dzięki niej mają taki ożywczy smak. Myślę, że mogą zainteresować osoby, które nie przepadają za typowo korzennym smakiem pierników :)
Składniki na ok. 5 blach ciastek:
- 1 kostka masła (200g)
- 200g cukru
- 2 jajka
- 0,5 szkl. płynnego miodu (mój był twardy, więc go rozpuściłam)
- skórka starta z 1 cytryny
- kilka kropel aromatu waniliowego
- ok. 550g mąki ( plus sporo mąki do podsypywania podczas wałkowania)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki przyprawy do pierników
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- u mnie dodatkowo czekolada mleczna i biała na polewę oraz różne rodzaje posypek
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Dodać jajka, płynny miód, aromat waniliowy i skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawami. Składniki sypkie dodać do masy maślanej i wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę.
Gdy ciasto stwardnieje rozwałkować je, podsypując dość obficie mąką na grubość ok. 3 mm. Wykrawać ciasteczka (jeśli mają być powieszone na choince należy pamiętać o zrobieniu otworków na sznurek, a do tego najlepiej użyć zwykłej plastikowej słomki:)). Pierniczki piec na blasze wyłożonej pergaminem, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 15 min., aż się zarumienią. Po wystudzeniu udekorować wg własnej inwencji :))
Smacznego :)
dodatek skórki pewnie fajny, ale dla mnie im bardziej korzenne pierniki tym smaczniejsze
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie Twoje wyglądają :)
pyszności małe:)
OdpowiedzUsuńschrupała bym teraz takie :)
OdpowiedzUsuńPierniczki z sercem!
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam :)
apetycznie wyglądają:) fajny ten dodatek skórki:)
OdpowiedzUsuń