czwartek, 3 stycznia 2013

Pierniczki na choinkę

  Tak wiem, że trochę się spóźniłam z tym przepisem :P Większość z Was już pewnie planuje rozebranie choinki a nie jej ubieranie, ale wcześniej nie było okazji żeby go zaprezentować. A może przyda się za rok, kto wie... :) W każdym razie przepis na pierniczki podpatrzyłam na blogu Book me a Cookie, na który zaglądam dość często, żeby popatrzeć na słodkości, które tworzy Asia lub poczytać recenzje książek, które mnie interesują. Wracając do pierniczków to pierwszy raz robiłam (i jadłam!:)) tego rodzaju ciasteczka z dodatkiem skórki cytrynowej, ale dzięki niej mają taki ożywczy smak. Myślę, że mogą zainteresować osoby, które nie przepadają za typowo korzennym smakiem pierników :)






Składniki na ok. 5 blach ciastek:
  • 1 kostka masła (200g)
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. płynnego miodu (mój był twardy, więc go rozpuściłam)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • ok. 550g mąki ( plus sporo mąki do podsypywania podczas wałkowania)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • u mnie dodatkowo czekolada mleczna i biała na polewę oraz różne rodzaje posypek


  Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Dodać jajka, płynny miód, aromat waniliowy i skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawami. Składniki sypkie dodać do masy maślanej i wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę.

  Gdy ciasto stwardnieje rozwałkować je, podsypując dość obficie mąką na grubość ok. 3 mm. Wykrawać ciasteczka (jeśli mają być powieszone na choince należy pamiętać o zrobieniu otworków na sznurek, a do tego najlepiej użyć zwykłej plastikowej słomki:)). Pierniczki piec na blasze wyłożonej pergaminem, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 15 min., aż się zarumienią. Po wystudzeniu udekorować wg własnej inwencji :))









   Smacznego :)

  

5 komentarzy:

  1. dodatek skórki pewnie fajny, ale dla mnie im bardziej korzenne pierniki tym smaczniejsze
    bardzo ładnie Twoje wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie wyglądają:) fajny ten dodatek skórki:)

    OdpowiedzUsuń