niedziela, 13 stycznia 2013

Ziołowe rożki

  Wystarczy ciasto francuskie, suszone zioła oraz trochę czosnku, żeby przygotować szybką przekąskę. W sam raz na pochrupanie w towarzystwie lub przy dobrej książce/ filmie:) A przepis zaczerpnęłam z książeczki "120 wypieków" Emmy Patmore.





Składniki:
  • płat ciasta francuskiego (ok. 250 g)
  • kilka łyżek miękkiego masła (myślę, że można tez użyć oliwy)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • sól i pieprz


  Ciasto francuskie pokroić na trójkąty. W miseczce utrzeć masło dodać przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać. Każdy trójkąt dokładnie, ale niezbyt grubo posmarować  przygotowaną masą. Ciasto zwinąć od podstawy trójkąta, aż po czubek. Tak przygotowane rożki włożyć na ok. 30 min. do lodówki, następnie piec przez ok. 15 min. w temp. 200 st. C, aż się zarumienią.






  Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Ziołowe muszą być pyszne:)ja często robię podobne ale z ciasta francuskiego linessa z Lidla.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny sposób na przekąskę:) np. do piwa:D

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne, wytrawne - dla mnie idealne!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybki sposób na pyszną przekąskę:) Od siebie , w wersji "bogatszej", dorzuciłabym jeszcze żółtego sera, ale ta najprostsza opcja również bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. genialne! podobne do bagietek z masłem ziołowym, ale bardziej chrupiące coś mi się wydaje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. maślane, czosnkowe... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł i w dodatku szybki w wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń