niedziela, 27 października 2013

Gulasz z dyni i grzybów

  Po chwili odpoczynku chciałabym dziś powrócić do mojej wielkiej dyni i pomysłów na jej wykorzystanie:) Tym razem dynia na wytrawnie, a dokładniej gulasz z dyni i grzybów. Gdy znalazłam na niego przepis od razu mi się spodobał, bo idealnie wpisywał się w ten klimat złotej jesieni, którą mamy za oknem, ale nie spodziewałam się, że danie będzie, aż tak smaczne! Jak na początku denerwowałam się, że wyszło mi go za dużo to później cieszyłam się, że starczy na dłużej :) Gulasz dzięki sporej ilości przypraw bardzo fajnie rozgrzewa, poza tym świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kasz, chociaż mi najbardziej smakował po prostu z pajdą chleba. Dodatki do niego to już kwestia gustu, ale sam gulasz naprawdę warto wypróbować :)






Składniki:
(przepis z "Chabrowego Pola")
  •  1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu) 
  • 400g grzybów leśnych lub pieczarek (u mnie leśne mrożone)
  • 1 spora garść suszonych śliwek 
  • 1 cebula
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • natka pietruszki do posypania


  Dynię kroimy w niedużą kostkę. Większe grzyby dzielimy na mniejsze kawałki, natomiast mniejsze pozostawiamy w całości. Suszone śliwki kroimy w wąskie paseczki, a cebulę w małą kosteczkę.

  W dość dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cebulę oraz wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli. Wtedy dorzucamy dynię, grzyby (moje grzyby były ugotowane przed mrożeniem, więc dodałam je później) oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko razem mieszamy i smażymy przez moment. Następnie dolewamy 0,5 szklanki wody, mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie (u mnie ok. 30 min.). Po tym czasie dorzucamy do garnka suszone śliwki i dusimy jeszcze ok. 5-10 minut. 

  Gulasz podajemy na ciepło z ulubioną kaszą, posypany posiekaną natką pietruszki.






  Smacznego :)

 

15 komentarzy:

  1. aleś to połączyła! Ulalal, ja bym się chyba nie odważyła, ale zjadłabym gdyby ktoś mi podał ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany rany, jaki ma kolor ten gulasik:) muszę go mieć, muszę taki zjeść:D

    OdpowiedzUsuń
  3. doskonałe połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. akurat mam końcówkę zamrożonych grzybów i zastanawiałam się co z nimi zrobić
    no to już wiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten obiadek rozumiem dla mnie. Kasza, dynia, grzybki ja to uwielbiam. Wygląda do tego bardzo smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow fajne danie obiadowe, mam nadzieje ze sie skusze w niedalekiej przyszłości n przygotowanie niego :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. matko, nie znam, w życiu nie jadłam....i mam zonka, dobre to????:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi i mojej rodzince bardzo smakowało :) Spróbuj a sama się przekonasz:))

      Usuń
  8. O jak ja lubię dynię! Zwykle robię z niej zupę, placki na słodko z cynamonem albo ciasto. Fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda cudownie! Lubię bardzo gulasz, a z dynią i grzybami musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń