Miałam dziś w lodówce tyle pysznych i kolorowych warzyw, że nie mogłam się zdecydować które wykorzystać do obiadu. Z pomocą przyszła mi gazetka mamy ("Kobieta i życie" 09/2013) a w niej przepis na zapiekankę. Dzięki niemu, choć nie obyło się bez małych zmian nie musiałam wybierać i użyłam prawie wszystkie warzywka jakimi dysponowałam. Do tego mięsko z piersi kurczaka, sos jajeczny, ser żółty i obiad gotowy! :))
Składniki na 5-6 porcji:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mały brokuł lub pół większego
- 1 mała czerwona papryka
- 0,5 średniej cukinii
- kilka plasterków żółtego sera
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sos:
- 200 ml śmietany 12%
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól pieprz, pieprz ziołowy, suszona bazylia
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i podgotowujemy, ale nie za długo. Gdy warzywa zaczną mięknąć wyciągamy je z wody, studzimy i kroimy w plastry. Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Cukinię obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i na dnie układamy plastry ziemniaków, na nie kurczaka, a później resztę warzyw. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i zalewamy nim warzywa. Można od razu ułożyć na wierzchu żółty ser, ale ja ułożyłam go kwadrans przed końcem pieczenia, żeby nie wysechł. Zapiekankę pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 st. C.
Smacznego :)
zapiekanki to jeden z moich ulubionych obiadów:)a ta ma wszystko co uwielbiam - kurczaka i warzywa:)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Tak pozytywnie i kolorowo aż chce się sięgnąć po widelec :D
OdpowiedzUsuńo ja.. ale kolorowa-jakby przywrócić lato :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, zapiekanka pierwsza klasa, obiad jak malowany :)
Jejku jaka fajna ta zapiekanka! Kolorów pełno, smak i aromat pewnie jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuńcudo, uwielbiam takie kolorowe dania ;)
OdpowiedzUsuńOjjjj... me gusta ;> Tylko pominąć paprykę, której nie jadam i mniam! :)
OdpowiedzUsuńpiękna, smaczna i zdrowa:) uwielbiam takie obiadki:)
OdpowiedzUsuńtakie myki są najlepsze, zawsze wychodzą, a i dobrze czyszczą lodówkę;p
OdpowiedzUsuńAle pyszności z tymi brokułami zwłaszcza:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki zapiekanki, to sama radość ich jedzenia, i lodówki czyszczenia :-)
OdpowiedzUsuńnic dodać, nic ująć, po prostu łakocie :)
OdpowiedzUsuńabsolutnie doskonałe ,przepyszne danie...dla mnie super!!
OdpowiedzUsuńTak pięknie się prezentuje :) Te kolorki ach :)
OdpowiedzUsuńlubię zapiekanki :) Twoja kusi kolorami!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Chętnie bym wypróbowała!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo wiosennie! Przy takim daniu zapomniałabym o tym, że za oknem mamy jesień ;)
OdpowiedzUsuńjesienno-wiosenna, pycha:) miłej niedzieli!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kolorowe, wielowarzywne zapiekanki!
OdpowiedzUsuńLubię takie rzeczy, a Twoja zapiekanka wygląda zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zapiekankiii <3
OdpowiedzUsuńAleee pysznie wygląda, uwielbiam takie zapiekanki;-)
OdpowiedzUsuńsos beszamelowy byłby tu smaczniejszy, a więc gałka a nie bazylia ...
OdpowiedzUsuńSuperowe danie!!!!
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka z ukochanym kurczakiem i jeszcze bardziej ukochanymi warzywami, która gości u mnie na stole co najmniej raz na 2 tygodnie - a to bardzo często, bo zwykle wypróbowuję co rusz nowe przepisy. Plus idealnie nadaje się do pracy jako lunch do podgrzania. Osobiście wrzucam jeszcze kukurydzę z puszki, zamiast bazylii dodaję sporo gałki muszkatołowej, kurczaka podsmażam w pieprzu cayenne, a połowę porcji śmietany zastępuję jogurtem naturalnym; takie lekkie wariacje, które bardzo się sprawdziły. :) Niemniej przepis super, jedzenie jeszcze lepsze - dziękuję za inspirację! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje :)
Usuń