czwartek, 31 października 2013

Dżem z dyni

  To już moje ostatnie zmagania z dynią w tym roku. Co prawda zostało mi jeszcze 0,5 kg, ale zamroziłam ją na zimę. Na pewno za jakiś czas najdzie mnie ochota, żeby powrócić do jej smaku, więc będzie jak znalazł :) Natomiast dżemu, który zrobiłam nie pasteryzowałam, nie było sensu, bo część rozdałam po rodzinie, a resztę zjemy na bieżąco. Jednak jeśli ktoś ma ochotę słoiki można spokojnie pasteryzować i zrobić zapasy w spiżarce. Dżemik świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, naleśnikami, czy jako dodatek do placuszków. Jest dość słodki, więc na pewno zasmakuje również dzieciom. Polecam! :)






Składniki:
(przepis  z bloga "Prawo do gotowania z pasją")
  • 1,2 kg obranego i oczyszczonego miąższu z dyni
  • 170 g cukru
  • 0,5 l wody
  • sok z 2 dużych cytryn
  • 1,5 galaretki cytrynowej (u mnie 1 cytrynowa i 0,5 pomarańczowej)


  Obrana i oczyszczoną dynię kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy ją do sporego garnka o grubym dnie, dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem, na średnim ogniu, aż zmięknie (ok.0,5h).

  Gdy dynia będzie już miękka dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, a następnie za pomocą blendera miksujemy na papkę (można też użyć tłuczka do ziemniaków lub sitka). Na koniec wsypujemy galaretkę i ponownie mieszamy.

  Dżem przekładamy do czystych i suchych słoików. Zakręcamy. Tak przygotowany dżem można zapasteryzować (20 min.). 






  Smacznego :)


15 komentarzy:

  1. boski dżemik Kruszynko! i jaki ma piękny, słoneczny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też miałam w planach robić dżem z dyni. Ale niestety zapas słoiczków poszedł na inne przetwory. Na pewno jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mój ulubiony dżem, nie ma lepszego:D:D:

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo..! Ja robiłam w tamtym roku, ale tylko zasmażałam a tutaj widzę dodatek galaretki, ciekawe! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. również robię taki dżem na galaretce:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przetwory z dynii mają bajeczne kolory!

    OdpowiedzUsuń
  7. kilka lat temu moja mama zrobiła taki dżemik dyniowo- jabłkowy, wtedy mi nie smakował, ale teraz dałabym dyni w takiej postaci drugą szansę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudny kolorek, ale bym zjadła :) !

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nigdy nie robiłam dżemu z dyni, czas to zmienić - pięknie twój wygląda, kolorek obłędny ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wpadam na dżemik bo jeszcze takiego nie jadłam :-) pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda rewelacyjnie! :))
    Zapraszam do wspólnej obserwacji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dżemik pyszny :) Ja robiłam z galaretką pomarańczową :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kusi mnie ta dynia, chyba się skuszę;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mnie w tym roku dynia jakoś nie posmakowała... Ale Twój dżem wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń