Sezon dyniowy w pełni, a na blogach pojawia się teraz masa przepisów z zastosowaniem tego fantastycznego, pomarańczowego warzywa. Jednym z chyba najczęściej spotykanych jest przepis na zupę krem z dyni. Już od dawna chciałam ją wypróbować, ale jakoś nigdy nie było ku temu okazji (a poza tym nie wiedziałam, z której receptury mam skorzystać, bo każda była interesująca:)) Do działania zmobilizowała mnie moja mama, która przyniosła przepis z pracy. Był bardzo zachwalany przez jej znajomą, więc postanowiłyśmy nie czekać tylko od razu go wypróbować. Akurat miałyśmy w domu wszystkie potrzebne składniki, więc zupę zrobiłyśmy błyskawicznie, do tego na naprędce podpieczony w opiekaczu chlebek i obiad gotowy! Powiem Wam, że faktycznie taka zupka jest bardzo smaczna i żałuję, że wcześniej jej nie znałam, ale teraz mam już kilka pomysłów jakie jeszcze zupy kremy zrobię :))
Składniki na 4-5 porcji:
- 500g dyni (już bez skóry i pestek)
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 ziemniaki
- 1l bulionu (jeśli nie mamy domowego można go przygotować z 2 kostek rosołowych)
- 1 łyżka curry
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- posiekana natka pietruszki
Dynię, cebule, czosnek oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy dynię, ziemniaki oraz czosnek, chwilę wszystko podsmażamy.
W garnku zagotowujemy bulion i do gotującego wrzucamy podsmażone warzywa, dodajemy również łyżkę curry. Mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Gdy warzywa są już miękkie miksujemy je za pomocą blendera na jednolitą masę. Doprawiamy. Podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki (można również polać śmietaną). Do zupy świetnie pasują grzanki lub groszek ptysiowy.
Smacznego :)
Bardzo apetycznie wygląda z tą zieleninką:)
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś krem z dyni;) Z ziemniakami i sporą ilością czosnku jeszcze nie próbowałam, chętnie nadrobię zaległości!
OdpowiedzUsuńmniam! bardzo lubię, a twoja ma jeszcze ten taki piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie- ach ten pomaranczowy kolorek:D
OdpowiedzUsuńPrzekonałaś mnie! Jak polecasz to jutro cel misji: dorwać dynie :D Nie mogę się doczekać smaku, tym bardziej, że nigdy wcześniej dyni nie jadłam :) Nadszedł czas na mój pierwszy raz :) Trzymaj za mnie kciuki! :)
OdpowiedzUsuńŻebyś się nie rozczarowała uprzedzę, że dynia jako taka nie ma intensywnego smaku. Jest podobnie jak ogórek, czy cukinia dość neutralna. W zupie przede wszystkim wyczuwalny jest smak curry i przypraw. Ale jak najbardziej warto ja wypróbować :) Trzymam kciuki i daj znać jak smakowała :))
Usuń:( nie smakowała bo jej nie dorwałam w żadnym sklepie ;( Może w następnym tygodniu coś się uda wykuchcić, mamuśka kupiła dwie niewielkie dynie, więc zobaczymy :) Za cukinią przeepadam, curry też lubię, więc mam nadzieję, że i zupka z dyni również przypadnie mi do gustu :)
UsuńKlasyczna jesienna i aromatyczna zupka. Pychota!
OdpowiedzUsuńw jego kolorze jestem zakochana:D
OdpowiedzUsuńDynia obecnie króluje na polskich stołach :)
OdpowiedzUsuńZanim ugotuję swoją dynię wpraszam się do ciebie. Dużo pietruchy uwielbiam w zupach.:-)
OdpowiedzUsuńlubię jesień za to, że wtedy można przygotować z jej darów takie pyszności:) prezentuje się pięknie:) pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej zupy i jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńpyszna i aromatyczna :) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńfaktycznie, na zupy-kremy dyniowe jest mnóstwo różnych przepisów - cieszę się, że znalazłaś ten, który Ci odpowiada! :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam krem z dyni! Jest boski :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
uwielbiam takie zupy!
OdpowiedzUsuńmuszę następnym razem wypróbować Twoją wersję- z curry :)
OdpowiedzUsuńTen kolor jest zabójczy :) No i dodatkowy atut - curry ;)
OdpowiedzUsuń